Νέφος Καπνομίχλης

syriza

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται νέφος καπνομίχλης πάνω από τις πόλεις της Ελλάδας, ιδιαίτερα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις.

Το Δελτίο Τύπου-ενημέρωση κοινού, που εξεδόθη από το ΥΠΕΚΑ και φέρει ημερομηνία 28.12.2012, αναφέρει επί λέξει: «Τα χρονικά αυτά διαστήματα ήταν, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2012 και το τριήμερο από 25 έως και 27 Δεκεμβρίου 2012, ενώ ενδιάμεσα οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.  Το φαινόμενο αυτό ευνοήθηκε, αφενός μεν από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασιακή αναστροφή, και αφετέρου από την έντονη χρήση εστιών καύσης, που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα».

 Δηλαδή, αποδίδει ουσιαστικά και αποκλειστικά τη δημιουργία του φαινομένου του νέφους καπνομίχλης, εκτός από τις  ευνοϊκές για την δημιουργία του μετεωρολογικές συνθήκες, μόνο στην αυξημένη χρήση εστιών καύσης (τζάκια, ξυλόσομπες κλπ) με χρήση βιομάζας (καυσόξυλα, pellets, συνθετικά προϊόντα ξυλείας με επενδύσεις ελαστικού ή βαμμένα, ή εμποτισμένα κλπ ). Το δελτίο τύπου-ενημέρωση κοινού μάλιστα υιοθετεί και τα όσα λέγονται σε διάφορα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, τα οποία άκριτα αποδίδουν τα αίτια γένεσης του φαινομένου μόνο στην αύξηση της χρήσης καυσίμων υλών από βιομάζα.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι από το Σεπτέμβριο του 2012,  μετά από πολλά χρόνια, υλοποιήθηκε  απόφαση του 2011 του πρώην Υπουργού ΠΕΚΑ, που επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων  στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Όπως έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει η χρήση πετρελαίου κίνησης- ντήζελ συνδέεται με  την αύ­ξη­ση των ρύ­πων ι­διαί­τε­ρα σε μι­κρο­σω­μα­τί­δια, αι­θά­λη και ά­καυ­στους υ­δρο­γο­νάν­θρα­κες.

Δεδομένου ότι, η πετρελαιοκίνηση οχημάτων ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τις  εκπομπές μικροσωματιδίων, παράλληλα με την καύση βιομάζας και ενώ  σχεδιάζεται ειδική σύσκεψη αρμοδίων στο ΥΠΕΚΑ για τα θέματα αυτά,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποια ή ποιες μελέτες βασίστηκε το δελτίο τύπου –ενημέρωση κοινού του ΥΠΕΚΑ, που αποδίδει αποκλειστικά την δημιουργία του νέφους καπνομίχλης στην καύση βιομάζας;

                                                                                         

Η ερωτώσα Βουλευτής

                                                            Χαρά Καφαντάρη

Advertisements

2 Responses to Νέφος Καπνομίχλης

 1. ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΧΑΪΔΕΥΤΟΣ says:

  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ.
  ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.
  ΤΟ ΥΠΕΚΑ καθημερινώς εκδίδει Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης για την περιοχή της Αθήνας.
  Σύμφωνα λοιπόν με το σημερινό δελτίο στις 27/12/2012, παρόλο που τα κανάλια και η εφημερίδες αναφέρονται στο νέφος που καλύπτει την Αθήνα, γίνεται η παρακάτω εκτίμηση και πρόβλεψη:
  Γενική Εκτίμηση – Πρόβλεψη
  Σύμφωνα με τις πρωινές μετρήσεις η ατμοσφαιρική ρύπανση κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα εκτός από τα αιωρούμενα σωματίδια όπου κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε ένα σταθμό. (Στη Λυκόβρυση)
  Με βάση τις προβλεπόμενες μετεωρολογικές συνθήκες όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΜΥ, για αύριο δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή ως προς τους αέριους ρύπους ενώ για τα αιωρούμενα σωματίδια αναμένεται μείωση των τιμών.

  Το ΜΥΣΤΙΚΟ είναι πως δεν υπάρχουν μετρήσεις για τα μικροσωματίδια PM10 για τις περισσότερες περιοχές της Αθήνας. Από τους δεκαπέντε σταθμούς μετρήσεις εντός των Αθηνών , δημοσιοποιούνται στοιχεία μόνο για τους ΠΕΝΤΕ. Η φυσιολογική τιμή είναι 50 μg/m3, και στην Λυκόβρυση η μέγιστη τιμή είναι 118 μg/m3.Δείτε το παρακάτω πίνακα.

  http://www.minenv.gr/1/12/122/12204/g1220400.html

 2. ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΧΑΪΔΕΥΤΟΣ says:

  Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ. ΤΟ Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ.
  Η μόνη επίσημη μέτρηση που υπάρχει αυτές τις μέρες για την ρύπανση στη Θεσσαλονίκη είναι από το δίκτυο των μετρητών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  Στον σταθμό μέτρησης επί των οδών Λαγκαδά και Κουτηφάρη, τον πλησιέστερο στην περιοχή του Ευόσμου, την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου από τις 01.00 έως 11.00 η μέγιστη τιμή για τα μικροσωματίδια PM10 είναι 265 μg/m3 ενώ όριο είναι 50 μg/m3. ΠΕΝΤΕ φορές δηλαδή πάνω από το φυσιολογικό . Η μέση τιμή είναι 215 μg/m3.
  ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ.

  http://www.envdimosthes.gr/deltioPop.php

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: