Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εδώ, πού;

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εποχή στις 16/12/2012)

Με τα λόγια αυτά η υπουργός περιβάλλοντος των Φιλιππίνων έκλεισε την ομιλία της στη 18Η Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που έγινε στη Ντόχα του Κατάρ από 26 Νοεμβρίου μέχρι 8 Δεκεμβρίου. Η υπουργός ήθελε με τον δραματικό αυτό τρόπο να αναδείξει την ανάγκη  να ληφθούν άμεσα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, η οποία προχωρεί  με μεγάλη ταχύτητα και τις συνέπειές της  βιώνουν έντονα και οι Φιλιππίνες (πρόσφατα είχαν πάνω από 700 θύματα από τον τυφώνα Μπόφα).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον  παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει ξεπεράσει τα 390 μέρη ανά εκατομμύριο, αποδίδοντας το γεγονός αυτό σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποδάσωση και η αλλαγή χρήσεων γης. Τα τόσα πολύ υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης αερίων ρύπων είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην γήινη ατμόσφαιρα. Η υπερσυσσώρευση αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα, αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για το περιβάλλον.

Η συσσώρευση αερίων ρύπων συνεχίζεται, αφού σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, αποκαλύπτεται ότι το 2012 προστέθηκε επιπλέον έκλυση 35.6 tn αερίων του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να  σημειώνεται αύξηση κατά 2.6% σε σχέση με το 2011. Πολύ πρόσφατα δε, η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή Περιβάλλοντος  ανακοίνωσε με έκθεσή της, ότι η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη ανέβηκε κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη προβιομηχανική εποχή. Αυτό και μόνο το γεγονός αναδεικνύει ότι διανύουμε μια εποχή  από τις θερμότερες  μέχρι σήμερα, με χαρακτηριστικό και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Άλλωστε ο τυφώνας Σάντυ, που έπληξε τη Ν. Υόρκη αποδεικνύει ότι καμιά περιοχή του κόσμου δεν μένει εκτός της παγκόσμιας αυτής διαδικασίας της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

Αρκετές προσδοκίες υπήρχαν στο δρόμο προς τη Συνδιάσκεψη της Ντόχα, τα αποτελέσματα όμως αποδείχτηκαν πενιχρά. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέφεραν, ότι η απόφαση της Συνδιάσκεψης στη Ντόχα,  ήταν  «τόσο άδεια, όσο ένας αντικατοπτρισμός στην έρημο… ».

H 18η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή έγινε στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, ένα κράτος με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων ρύπων. Τα αποτελέσματά της είναι πενιχρά και συνοψίζονται στην παράταση ισχύος του Πρωτόκολλου του Κιότο μέχρι το 2020 και στην ανάγκη ολοκλήρωσης της   νέας  δεσμευτικής, για όλα τα μέρη, συμφωνίας μέχρι το 2015, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 και μετά. Μπορεί όμως το Πρωτόκολλο του Κιότο να πήρε οκταετή παράταση, ωστόσο το κουτί της Πανδώρας που άνοιξε με την αποχώρηση του Καναδά, είδε την αποχώρηση  της Ρωσίας, της Ν. Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας. Έτσι, πια το πρωτόκολλο του Κυότο καλύπτει τώρα πια, μόνο το 13% των παγκόσμιων αερίων εκπομπών, ενώ οι μεγάλοι ρυπαντές, η Κίνα,  οι ΗΠΑ και κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες είναι εκτός.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, την στιγμή που  γινόταν η Συνδιάσκεψη για το κλίμα, πλήθος επιχειρηματιών από  όλον τον κόσμο συνωστίζονταν σε πολυτελή ξενοδοχεία και παρακολουθούσαν εκδηλώσεις πράσινης ανάπτυξης  τύπου business as usual, με χορηγίες γνωστών πολυεθνικών.

Όμως πολύ σημαντική ήταν η στιγμή της πραγματοποίησης της  διαδήλωσης ακτιβιστών για το κλίμα. Μια  διαδήλωση που θα καταγραφεί στα χρονικά σαν την πρώτη διαδήλωση που έγινε ποτέ στη Ντόχα. Για να πραγματοποιηθεί η  διεξαγωγή της και να πάρουν οι διοργανωτές της άδεια από τις αρχές, χρειάστηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις έξι μηνών.

Στη σημαντική αυτή για το μέλλον του Πλανήτη Συνδιάσκεψη η απουσία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν χαρακτηριστική. Απουσία σε θέσεις και προτάσεις. Απουσία σε επίσημη εκπροσώπηση. Οχυρωμένη πίσω από την Ε.Ε., η οποία στη συνδιάσκεψη εμφανίσθηκε διχασμένη (με την Πολωνία να ζητά παράταση σε δωρεάν αέριους ρύπους, επιμένοντας στη χρήση λιθάνθρακα),  η πατρίδα μας δεν έκφρασε καμία άποψη και θέση. Το πόσο ενδιαφέρει και απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση η κλιματική αλλαγή και οι διεθνείς συνδιασκέψεις αποτυπώνεται και στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, η οποία έχει σταματήσει την ενημέρωση στη Συνδιάσκεψη του Κανκούν (12.12.12).

Η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν είδε τη Συνδιάσκεψη στη Ντόχα περισσότερο σαν πεδίο διαπραγματεύσεων για  την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, προφανώς, εστιάζοντας στην προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά μετά τις γιορτές στο Κατάρ, για προσέλκυση καταριανών επενδύσεων.

Το Κατάρ, χώρα με μεγάλες εξορυκτικές δραστηριότητες υδρογονανθράκων, εισάγει το 90% των τροφίμων που καταναλώνει, ενδιαφέρεται να αγοράσει-νοικιάσει για 99 χρόνια  γη και στην Ελλάδα για κάλυψη επισιτιστικών αναγκών του, αλλά  και εμπορία-εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Είναι χώρα άνυδρη και ενδιαφέρεται για τα νερά και ειδικά για τις πηγές μας προς εμφιάλωση. Περισσότερο όμως ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα. Το φιλέτο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και γενικότερα του παραλιακού μετώπου της Αττικής είναι πρώτη προτεραιότητα αγοράς  για τους καταριανούς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να τα προσφέρει όσο-όσο.

Κλείνοντας,  δεν μπορώ να μην αναφέρω την τελευταία εικόνα που μου έμεινε από τη Ντόχα. Η παραλία με τους ποικίλους  ουρανοξύστες δίπλα στη θάλασσα (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άδειοι και ψάχνουν ενοικιαστές), ποικιλοτρόπως και εντυπωσιακά φωτισμένοι.

Όχι, δεν θέλω να γίνει έτσι η πατρίδα μου…

Χαρά Καφαντάρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: