Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ)

syriza

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Μια σειρά νόμοι εδώ και χρόνια κατεδαφίζουν σταδιακά τα ασφαλιστικά δικαιώματα  των  εργαζομένων και συνταξιούχων στις τράπεζες.

Με τον νόμο 3371/05 κατεδαφίστηκαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων της Alpha Bank και της Εμπορικής Τράπεζας (ακολούθησαν ανάλογα νομοθετήματα π.χ. 3655/08), με σκοπό τη διευκόλυνση συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τραπεζικό χώρο. Ωφελημένοι ουσιαστικά από αυτή τη διαδικασία οι τραπεζίτες, οι οποίοι απαλλάχτηκαν από τις υποχρεώσεις και οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με τον πρόσφατο νόμο 4052/12 αλλάζει ουσιαστικά ο χαρακτήρας της επικουρικής ασφάλισης μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε κακό ασφαλιστικό πρόγραμμα, με άμεση συνέπεια τη συνεχή μείωση των επικουρικών συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι υπάρχει και συνταγματικό θέμα (άρθρο 22 παρ.4) περί μετατροπής της δημόσιας υποχρεωτικής ασφάλισης σε προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση.

Ο νόμος αυτός αφορά άμεσα και το ΕΤΑΤ, το οποίο αν δεν ενταχθεί στο νέο θεσμό, μετατρέπεται υποχρεωτικά σε επαγγελματικό ταμείο ασφάλισης, βάσει διαδικασιών που προβλέπονται από τα άρθρα 7 και 8 του 3029/92 (γνωστού ως νόμου Ρέππα), δηλαδή αλλάζει η νομική μορφή του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, καθώς και ο χαρακτήρας του.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση του 4052/12 αφορά συνταξιούχους των τραπεζών, Αγροτικής, Αττικής, Αlpha bank και Εμπορικής, οι οποίοι υπολογίζονται πάνω από 15.000.

Επειδή τα χρονικά όρια που αναφέρονται στο νόμο για τις σχετικές διαδικασίες λήγουν την 31.12.12 και από 1.1.2013 το ΕΤΑΤ θα πάψει να λειτουργεί με τη σημερινή μορφή του και δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Tι  μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε οι συνταξιούχοι των άνω τραπεζών να μην υποστούν μια ακόμη άγρια περικοπή των συντάξεών τους;
  • Ποια προβλέπεται να είναι η τύχη των εργαζομένων στο ΕΤΑΤ;
  • Ποια είναι η κατεύθυνση της νομοθετικής λύσης που επεξεργάζεται το Υπουργείο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρούλα Καφαντάρη

Δημήτρης Στρατούλης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: