Δήλωση της Χαράς Καφαντάρη σχετικά με τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  Βουλευτής Β Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  Χαρά  Καφαντάρη, εν όψει της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που γίνεται   στη Ντόχα του Κατάρ από την 26η  Νοεμβρίου  μέχρι την 7η  Δεκεμβρίου,  δήλωσε τα εξής:

Σήμερα Δευτέρα, 26  Νοεμβρίου, άρχισε η διεθνής Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Ντόχα, με την συμμετοχή πολλών κυβερνήσεων και περιβαλλοντικών φορέων. Μια σημαντική Συνδιάσκεψη  για το μέλλον του Πλανήτη, η οποία οφείλει να αποφασίσει μέτρα και δράσεις για τη σωτηρία της Ανθρωπότητας, λόγω της λήξης ισχύος  του Πρωτόκολλου του Κιότο στο τέλος του  2012.

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και οι συνέπειες της πολύ σημαντικές και ανησυχητικές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, στην ετήσια έκθεση του, διαπιστώνει ότι τα συσσωρευμένα στην ατμόσφαιρα αέρια του θερμοκηπίου έχουν φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, υψηλότερα από κάθε άλλη εποχή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία του, η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει ήδη ανέβει κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, καθιστώντας την σημερινή εποχή την θερμότερη όλης της ιστορίας. Προειδοποιεί επίσης για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην Ευρώπη με καύσωνες και ξηρασίες, έντονα καιρικά φαινόμενα μείωση βροχοπτώσεων και δασικές πυρκαγιές. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι καμιά χώρα δεν θα μείνει αλώβητη από την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας, συγχρόνως, ότι η σημαντικότερη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής είναι η δημιουργία συνθηκών διατροφικής ανασφάλειας.

Επειδή βιώνουμε τις συνέπειες μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από το 2008 και το περιβάλλον αντιμετωπίζεται σαν πεδίο κερδοσκοπίας, ενώ τα φυσικά αγαθά εμπορευματοποιούνται πλήρως,  η Παγκόσμια Κοινότητα οφείλει να προχωρήσει σε νέα δεσμευτική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει μια γενναία μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων. Όλοι οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν και να δεσμευτούν για την διάσωση της Ανθρωπότητας.

Η Ελλάδα, καθημαγμένη από τις μνημονιακές πολιτικές  και την συνεχιζόμενη ύφεση κρατιέται μακριά από τις συζητήσεις αυτές. Η κυβέρνηση υποταγμένη πλήρως στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της τρόικα,  θεωρεί την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής σαν πολυτέλεια. Αδιαφορώντας για το όποιο κόστος, συνεχίζει να κατεδαφίζει οποιαδήποτε κοινωνική και περιβαλλοντική νομοθεσία, υποταγμένη σε οικονομικά συμφέροντα και  πολιτικές fast track.

Μπορεί οι δυσκολίες να είναι πολλές και ο δρόμος δύσκολος, αλλά η Συνδιάσκεψη για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής  στη Ντόχα πρέπει να βρει τον δρόμο. Πρέπει να θέσει τις βάσεις για μια νέα φιλόδοξη συμφωνία, που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα κράτη της υφηλίου και θα είναι νομικά δεσμευτική για όλα τα μέρη.

26.11.2012

Το γραφείο τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: