Κλιματική Αλλαγή – Μέρος 4ο

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

4.- ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Όλα τα γνωστά μαθηματικά μοντέλα και τα σενάρια που εξετάζονται, προβλέπουν σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια του πλανήτη με συνέπειες σοβαρότατες για την κοινωνική και οικονομική ζωή της ανθρωπότητας. Μια παγκόσμια κλιματική αλλαγή, με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από 2⁰C  θα οδηγήσει μερικές περιοχές  σε θέρμανση, άλλες σε ψύξη, ορισμένες γεωγραφικές περιοχές θα γνωρίσουν έντονη  ξηρασία και άλλες αυξημένη υγρασία [1]. Πολλά μοντέλα του κλίματος προτείνουν ότι μπορούμε να δούμε περισσότερα ακραία κλιματικά φαινόμενα, με τις υγρές περιοχές να γίνονται υγρότερες και τις ξηρές περιοχές να γίνονται κυριολεκτικά ξηρότερες [1].  

ΣΧΗΜΑ 8: ΟΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ.

 

Οι αλληλεπιδράσεις της ατμόσφαιρας [2].

 

Οι συνέπειες του φαινόμενου αυτού είναι πολύ σημαντικές για όλη την ανθρωπότητα. Η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, το  λιώσιμο των πάγων στις αρκτικές περιοχές, η υποχώρηση των παγετώνων,  η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ο πολλαπλασιασμός των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων (πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις, διαταραχή  του κύκλου των μουσώνων), η λειψυδρία και η ξηρασία,  η επέκταση των φαινόμενων ερημοποίησης, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, αλλά και η διατροφική ανασφάλεια και  η δημιουργία εκατομμύριων περιβαλλοντικών προσφύγων, είναι μερικές από τις συνέπειες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η ανθρωπότητα [2-3].

Ακραία σενάρια, που προβλέπουν μια ανησυχητική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 6⁰C, δίνουν τραγικά αποτελέσματα. Σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων στις πολικές περιοχές [2] και από την θερμική διαστολή του νερού των ωκεανών [4-5], κατάκλυση και εξαφάνιση πολλών νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, επέλαση της ερήμου σε εύκρατες περιοχές [1], αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και επέκταση της τροπικής ζώνης προς βόρεια γεωγραφικά πλάτη [6], μείωση αγροτικής παραγωγής [7], αύξηση των ασθενειών [1] και τελικά την δημιουργία περίπου 1 δισεκατομμυρίου περιβαλλοντικών προσφύγων [3].

 

ΕΙΚΟΝΑ 4: ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αναπαράσταση από το μέλλον. Το Λονδίνο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας [8] .

 

 Η οικονομία θα πληγεί ανεπανόρθωτα και η ανάγκη λήψης μέτρων αποτροπής των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής θα είναι τεράστια, όπως έδειξε η έκθεση Στερν [3]. Επιπλέον, η βιοποικιλότητα θα επηρεαστεί άμεσα και πολλά είδη τα οποία απειλούνται ήδη με εξαφάνιση καθώς  και ευαίσθητα  οικοσυστήματα κινδυνεύουν με πλήρη αφανισμό. Αυξημένοι  είναι επίσης οι κίνδυνοι για την υγεία με παλιές και νέες ασθένειες να κάνουν την εμφάνιση τους [9], ενώ η επέκταση της ζώνης των τροπικών ασθενειών αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρωπότητα [1]. Τέλος, η βιομηχανία,  οι υποδομές αλλά και η ιδιωτική ιδιοκτησία  βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένους κινδύνους [3], ενώ η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων απειλούνται [7], με αποτέλεσμα η διατροφική ανασφάλεια να πλανάται πάνω από τον πλανήτη μας [10].

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατά νοητό ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα και συστηματικά   μέτρα για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και την μείωση των συνεπειών από αυτή, το μέλλον της ανθρωπότητας στον πλανήτη μας είναι αβέβαιο [11].

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. IPCC, ed. Climate Change 2007 – Impacts, Adaptation and Vulnerability. 2008, Cambridge University Press: Cambridge.

2. IPCC, ed. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, 2007. The Physical Science Basis. 2007, Cambridge University Press: Cambridge.

3. Stern, N., The Economics of Climate Change. The Stern Review. 2008, Cambridge: Cambridge University Press.

4. Cabanes, C., A. Cazenave, and C. Le Provost, Sea Level Rise During Past 40 Years Determined from Satellite and in Situ Observations. Science, 2001. 294(5543): p. 840-842.

5. Richter, K., J.E.Ø. Nilsen, and H. Drange, Contributions to sea level variability along the Norwegian coast for 1960–2010. J. Geophys. Res., 2012. 117(C5): p. C05038.

6. Allen, R.J., et al., Recent Northern Hemisphere tropical expansion primarily driven by black carbon and tropospheric ozone. Nature, 2012. 485(7398): p. 350-354.

7. Lobell, D.B., et al., Prioritizing Climate Change Adaptation Needs for Food Security in 2030. Science, 2008. 319(5863): p. 607-610.

8. http://www.tropical-rainforest-animals.com/global-warming-pictures.html.

9. Martens, W.J.M., T.H. Jetten, and D.A. Focks, SENSITIVITY OF MALARIA, SCHISTOSOMIASIS AND DENGUE TO GLOBAL WARMING. Climatic Change, 1997. 35(2): p. 145-156.

10. Αργυρίου, Α., Τα «καπρίτσια» του καιρού, η κλιματική αλλαγή και η διατροφική ανασφάλεια., in ΕΠΟΧΗ. 27.09.2010: ΑΘΗΝΑ.

11. IPCC, ed. Climate Change 2007 – Mitigation of Climate Change. 2008, Cambridge University Press: Cambridge.

 Αργύρης Αργυρίου

Γεωλόγος (B.Sc.)  – Περιβαλλοντολόγος (M.Sc.)

Advertisements

One Response to Κλιματική Αλλαγή – Μέρος 4ο

  1. Δημήτρης Μπαμπασίκας says:

    Φαίνεται να μην έχει συνειδητοποιηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης.Οι αποτυχημένες προσπάθειες για μιά διεθνή συμφωνία με την συμμετοχή των κατ’ εξοχήν ρυπαντών επιτείνει το πρόβλημα. Οι ΑΠΕ ανοίγουν μια προοπτική. Αλλά ποιές ΑΠΕ;. Αναρωτιέμαι μήπως αφήνουν να οξυνθεί περαιτέρω η κατάσταση έτσι ώστε οι ΒΑΠΕ ν’ άποτελούν την μόνη λύση;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: