Τρόικα και νησιωτική πολιτική

Του Αργ. Αργυρίου*

Τις μέρες που η Ελλάδα ζούσε στον ρυθμό της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου, δυο γεγονότα με δηλώσεις ήρθαν για να ταράξουν τα νερά και να χαλάσουν την τηλεοπτική νιρβάνα της «επίτευξης» των μνημονιακών στόχων και της «υλοποίησης» των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Όπως  δήλωσε  ο υπουργός Ναυτιλίας κος Μουσουρούλης τους εκπροσώπους της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας  «Σε συνάντηση που είχα με εκπροσώπους της Τρόϊκα ως υπουργός, μου ζήτησαν να εκκενώσουμε τα ελληνικά νησιά ,που έχουν μέχρι 150 κατοίκους γιατί επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό» είπε ο υπουργός: «Τους απάντησα άμεσα ότι δεν είστε καλά. Δεν το διαπραγματευόμαστε» [1]. Αργότερα βέβαια ακολούθησε η σχετική διάψευση.  Διάψευση επίσης εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών: «Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα από την τρόικα εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας. Οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα» [2].

Στο Twitter εμφανίστηκε και η ανάλογη διάψευση του επιτρόπου  Ολι Ρεν, δια του εκπροσώπου του  διέψευσε τα δημοσιεύματα. «Οι αναφορές σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η τρόικα ζητεί να εγκαταλειφθούν νησιά για την εξοικονόμηση χρημάτων είναι (προφανώς) εντελώς ψευδείς». [3]. Την ίδια στιγμή κύκλοι της Κομισιόν σημειώνουν ότι αν ελέχθη κάτι σε τεχνικό επίπεδο, ελέχθη ως αστείο, αλλά επ’ ουδενί ως σοβαρή πρόταση [4].  «Ούτε να το διανοηθούν» είναι η δήλωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ από τις νησιωτικές περιοχές για τη θρασύτατη πρόταση εκκένωσης μικρών νησιών [5].

Την ίδια στιγμή ο Νταβούτογλου, κατά την επίσημη  επίσκεψη του,  μετά από «μεταφραστικό» ολίσθημα του προέδρου της ελληνικής βουλής δήλωνε «Δική μας επιθυμία είναι το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντα ελεύθερο» [6], ενώ σε άλλη συνέντευξη του υποστηρίζει ότι,  Η Τουρκία έχει καλά μελετημένες πολιτικές και νομικές θέσεις για την περίπτωση του Καστελόριζου, εδραζόμενες στο Διεθνές Δίκαιο [7].

Οι πολιτικές αντιδράσεις στα παραπάνω γεγονότα ήρθαν από όλη την αντιπολίτευση. Ενδεικτικά αναφέρεται η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ [8]  Αν συνδυάσουμε τα παραπάνω θέματα με άλλα γεγονότα όπως η παραβίαση του Ελληνικού FIR από τουρκικά πολεμικά κατά την διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου [9] ή «βόλτα» της τουρκικής κορβέτας Bafra στο Αιγαίο [10], μας δίνουν το σκηνικό.

Η «πρόταση» της Τρόικα για εκκένωση των νησιών με λιγότερους από 150 κατοίκους, κρύβει πολλές σκοπιμότητες. Τα νησιά που προτείνει η Τρόικα να εκκενωθούν είναι:

Περιοχή Νήσος Κάτοικοι
Β. Αιγαίο Πέλαγος Γαιδουρονήσι 3
  Θύμαινα 152
  Αντίψαρα 4
  Κυρά Παναγιά Αλοννήσου 10
  Περιστέρα 5
  Πιπέρι 2
Κυκλάδες Δήλος 14
  Μακρόνησος 6
  Κάτω Κουφονήσι 60
  Ηρακλειά 151
Δωδεκάνησα Ψέριμος 130
  Φαρμακονήσι 74
  Τέλενδος 54
  Αρκιοί 54
  Λέβιθα 8
  Γυαλί 10
  Σαρία 22
  Κίναρος 2
Αργοσαρωνικός Δοκός (Ύδρας) 43
Επτάνησα Καστός (Λευκάδα) 78
  Αντικύθηρα 44
  Αντίπαξοι 64
Λιβυκό Πέλαγος Γαύδος 88

Πηγή: [1]

Η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι το ελλείμματα και τα χρέη του Ελληνικού κράτους, οφείλονται στους 1077 κατοίκους των 23 αυτών  μικρών νησιών, προς δόξα της γνωστής λογικής «μαζί τα φάγαμε».  Δυστυχώς μια πιο ψύχραιμη ανάγνωση μας υποδεικνύει πολύ σοβαρότερες συνέπειες , μιας τέτοιας πρότασης , έστω κι αν ήταν «ένα κακόγουστο αστείο» [4].

1.- Τον ξεριζωμό και την ερήμωση πολλών ακριτικών νησιών  ή νησιών με σημαντική ιστορική μνήμη όπως η Δήλος ή  γνωστοί τουριστικοί προορισμοί, όπως νησιά από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα ή ακόμα και η Γαύδος .

2.-  Την αλλοίωση του νησιωτικού χαρακτήρα του Ελληνικού Αρχιπελάγους.

3.- Πέρα από τα παραπάνω, βλέπουμε ότι η πρόταση εκκένωσης των μικρών νησιών με λίγους κατοίκους κρύβει και πολιτικές παρεμβάσεις της τρόικας τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο θέμα ανακήρυξης της ΑΟΖ της χώρας μας.

.- Μέσα στην πρόταση περιλαμβάνονται τα νησιά Ψέριμος, Γαιδουρονήσι, Φαρμακονήσι και άλλα στα Δωδεκάνησα. Τα νησιά αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της Ελληνοτουρκικής διένεξης. Αποτελούν την αιχμή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για να παγιώσουν τις αξιώσεις τους  για την αμφισβήτηση του status quo στην περιοχή.

.- Επίσης περιλαμβάνονται νησιά όπως η Λεβίθα, που βρίσκονται στο μέσον του Αιγαίου, με μεγάλη στρατηγική σημασία, αφού ελέγχει και ενοποιεί το Αιγαίο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.

.- Τέλος η πρόταση για την εγκατάλειψη της Γαύδου έχει άμεση σχέση με την ανακήρυξη της Ελληνικής  ΑΟΖ προς τα νότια της Κρήτης στο Λιβυκό πέλαγος. Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι αμφισβητήσεις για την ελληνικότητα της Γαύδου έχουν  τοποθετηθεί από τον Καντάφι.

Η «πρόταση» αυτή, έστω και σαν «κακόγουστο αστείο», μόνο αθώα δεν είναι.  Υποκρύπτει τις ορέξεις κάποιων κύκλων της τρόικας να «τελειώσουν» με την Ελλάδα, την εθνική κυριαρχία της και τα ανοιχτά θέματα.

Η απάντηση σε όλους αυτούς θα πρέπει, εκτός από την απαλλαγή από τα μνημόνια και τους επικυρίαρχους της τρόικας,  να είναι: Χρειάζεται και μια περιφερειακή πολιτική στήριξης των παραμεθόριων νησιών, ιδιαίτερα των πιο μικρών και μειονεκτικών, ώστε να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά του κατοικημένου νησιού με οικονομική ζωή (άρα με πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ) και να μην πέσουν στην κατηγορία της ακατοίκητης βραχονησίδας!

 

 

*Ο Αργύρης Αργυρίου είναι γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος, μέλος της Γραμματείας του τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

.- Α. Αργυρίου:  ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΕΡΕΥΝΑ, ΧΡΕΟΣ και ΕΞΟΔΟΣ από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, σημείωμα στη λίστα perivallonsyriza. Αθήνα 2011.

.- Δ. Μπαμπασίκα: Από το «δεν έχουμε πετρέλαιο» στο «κολυμπάμε στο πετρέλαιο» άρθρο στην Αυγή 29.12.2010.

.- Νόμος 3199/2003, ΦΕΚ Α’ 280, 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2003.

.- Ν.Δ. 1182/1972 περί κυρώσεως της Συμβάσεως περί «Υφαλοκρηπίδος» της Γενεύης 1958

.- Ν. 2321/1996, περί κυρώσεως της Συμβάσεως του Δικαίου Θαλάσσης 1982,  Τεύχος Πρώτο, ΦEK 138, 23-6-1995.

.- Σημειώσεις μαθήματος Υδρογραφία και Θαλάσσια Γεωδαισία Ακαδημαϊκό έτος: 2011-2012, Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων ΑΠΘ.

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

1.                  http://www.newsnow.gr/article/236684/Ayta-einai-ta-nisia-pou-zita-i-troika-na-ekkenothoun.html.

2.                  http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/b3958218-bf74-49b6-a5e8-d2a56e4965b7.

3.                  http://www.rednotebook.gr/details.php?id=7122.

4.                  http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/moysoyroulhs_h_troika_moy_zhthse_na_ekkenwsoyme_ta_nhsia_me_ligoteroys_apo_150_katoikoys.1965102.html.

5.                  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=720604.

6.                  http://www.iefimerida.gr/node/71530#ixzz29GVUH6UX.

7.                  http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Ellada/23/119532/ntavoutoglou-oi-apopseis-tis-tourkias-gia-to-kastelorizo-stirizontai-sto-diethnes-dikaio.

8.                  http://now24.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-%CE%BD%CF%84/.

9.                  http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=229067.

10.                  http://www.ipop.gr/2012/10/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B2%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%8D/.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: