Σχετικά με τη φημολογούμενη διάλυση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών

 

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Διευθύνσεων στα Υπουργεία, το ΥΠΕΚΑ φέρεται να ανοίγει εκ νέου το θέμα της κατάργησης, συγχώνευσης και μεταφοράς των επιμέρους Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (Γ.Δ.Α.Π.Δ.Φ.Π.), η οποία υπάγεται με τη σειρά της στην Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μετά την είδηση που προκάλεσε ντόρο στις αρχές Αυγούστου του 2012, περί την επαναφορά μετά από 2 έτη της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το ΥΠΕΚΑ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

όλα δείχνουν ότι στο ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα και με τα όσα διαρρέονται, θα παραμείνουν μόνο δύο Διευθύνσεις, αυτή της Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος και αυτή της Διαχείρισης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος. Όλες οι υπόλοιπες (Ανάπτυξης Δασικών Πόρων, Αισθητικών Δασών, Δρυμών & Θήρας, Αναδασώσεως & Ορεινής Υδρονομίας και, τέλος, Δασικών Χαρτών) είτε συγχωνεύονται σε άσχετες Γενικές διευθύνσεις είτε “χάνονται” τελείως. Άγνωστη παραμένει η τύχη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών. Επί της ουσίας, στο φημολογούμενο νέο οργανόγραμμά του, το, μόνο κατ’ όνομα, ΥΠΕΚΑ στριμώχνει τις πλέον βασικές του ευθύνες κάπου στην άκρη, ώστε να ανοιχθεί ο δρόμος για το μπετονάρισμά και ελεύθερο πλέον ξεπούλημα δασικών εκτάσεων σε εγχώριους και ξένους μεγαλοεπενδυτές.

Εάν επιβεβαιωθούν όλες οι παραπάνω πληροφορίες, το έργο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος στη δασοπροστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, χάνεται οριστικά. Σιγά και όσο γίνεται πιο αθόρυβα, η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση νομοθετεί το ξεπούλημα της δημόσιας γης και των δημοσίων αγαθών, μέσω του τεμαχισμού της Υπηρεσίας που υποτίθεται δημιουργήθηκε για να προστατεύει τον φυσικό κοινωνικό και εθνικό πλούτο.

Καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα ανωτέρω σενάρια για το μέλλον της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Απαιτούμε να σταματήσει αυτή η προσπάθεια υποβάθμισης και εκμετάλλευσης, για άλλους σκοπούς, των δασικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να παραμείνουν όλες υπό την ίδια σκέπη στο ΥΠΕΚΑ και να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό – που όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν να μην υπάρχει-, ώστε να σταματήσει η απίστευτη καταστροφή που συντελείται στα δάση και στα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας μας.

12.10.2012

Το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: