Αναβάθμιση του Ι.Γ.Μ.Ε

 Προς τους Υπουργούς

– Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

-Οικονομικών

ΘΕΜΑ:  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ Ι.Γ.Μ.Ε. 

 

Το Ι.Γ.Μ.Ε. είναι ένας φορέας με εξηντάχρονη παρουσία και σημαντική προσφορά στην κοινωνία. Η συμβολή του στην έρευνα, αξιολόγηση και διαχείριση φυσικών πόρων με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι τεράστια.

Η σχεδιαζόμενη   απορρόφηση του ΙΓΜΕ και η δημιουργία του Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) που συστήνεται με την υπ’ αριθμόν 25000 ΚΥΑ/ΦΕΚ2612/8Νοε 2011, συνιστά ένα  διοικητικό μόρφωμα χωρίς στόχο και προορισμό, που δεν υπακούει σε καμία λογική καθώς το ΙΓΜΕ που αποτελεί τον κύριο πυρήνα του θα αδυνατεί να επιτελέσει το ερευνητικό έργο και τις υποχρεώσεις του προς την  Ε.Ε. και κυρίως την κοινωνία και την ανάπτυξη. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι και  η συρρίκνωση του προσωπικού υποστήριξης (εργαστηρίων, διοικητικών κλπ) του ΙΓΜΕ,  κεντρικών και αποκεντρωμένων υπηρεσιών (παραρτήματα) και παράλληλα  θέτει σε κίνδυνο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα για τη χώρα, πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκούς πόρους. Η εξέλιξη αυτή για το ΙΓΜΕ και το ανθρώπινο δυναμικό του όχι μόνο δεν βασίζεται σε κάποια μελέτη, αλλά κινείται στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση του Επιχειρησιακού σχεδίου  που παρήγγειλε το ΙΓΜΕ και υλοποίησε το   Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Μάϊος 2011)  στο οποίο  προβλέπεται ανάπτυξη και αναβάθμισή του με αύξηση και όχι μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του.

Επειδή το Ι.Γ.Μ.Ε. είναι  ένα ινστιτούτο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί: 

1. Θα καταργηθεί η ΚΥΑ 25200/08-11-11 των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ώστε  να αποτραπεί η διάλυση του ΙΓΜΕ και να μην μπουν στην εφεδρεία και ουσιαστικά απόλυση προσωπικό με τεράστια εμπειρία (130 εργατοτεχνίτες, εργοδηγοί και γενικά υποστηρικτικό προσωπικό);

2. Πως ειδικότερα κατανοούν την ανάπτυξη όταν λιμνάζουν 25 εκατομμύρια € έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ που τα 2/3 έχουν εγκριθεί και είναι σε φάση εκταμίευσης;

3. Θα πάρει μέτρα (ενίσχυση τουλάχιστον με 4.5 εκ. ευρώ του Τακτικού Προϋπολογισμού για την μισθοδοσία) ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή όλων των εργαζομένων σήμερα, για να επιτευχθεί η πλήρης απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και η εκτέλεση των χρηματοδοτούμενων από κοινοτικούς πόρους ερευνητικών προγραμμάτων;

4. Αντί της κατάργησης, θα εξετάσουν  μέτρα αναβάθμισης του ρόλου και έργου του ΙΓΜΕ ως ανεξάρτητου δημόσιου ερευνητικού ινστιτούτου με περιφερειακή διάρθρωση, ώστε να προωθηθεί η βασική έρευνα υποδομής, και η εφαρμοσμένη σε θέματα Ορυκτού πλούτου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Χαρούλα Καφαντάρη

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β Αθήνας

2 Responses to Αναβάθμιση του Ι.Γ.Μ.Ε

 1. Νικος says:

  Στου κουφου την πόρτα οσο θέλεις βρόντα…!!!!!!!!!!!!!!
  Απάντηση πηρε????????

  • Καλημέρα, σας παραθέτω αυτούσια την απάντηση του ΥΠΕΚΑ και αφήνω στην κρίση σας κατά πόσο απαντά στα ερωτήματα που ετέθησαν:

   Σε απάντηση της Ερώτησης με αρ. Πρωτ. 706/03-08-2012 που κατατέθηκε από τη Βουλευτή κ. Χαρούλα Καφαντάρη, σας γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΚΑ αξιολογεί με ιδιαίτερη προσοχή τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με την έκδοση της ΚΥΑ 25200/08-11-2011 τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα «Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης» (ΕΚΒΑΑ) και τη λειτουργία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών με τη νέα του επωνυμία και μορφή ως κέντρο κόστους / κέρδους, στον ενιαίο φορέα.
   Πρωταρχικός στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι η συνδυαστική αξιοποίηση των αρμοδιοτήτων του νέου φορέα σε θέματα τόσο περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης όσο και γεωλογικών μελετών και ερευνών του υπογείου πλούτου της χώρας τομείς τους οποίους έχουν εισφέρει στον ενιαίο φορέα τα συγχωνευθέντα ΝΠΙΔ «Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» και «Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών» με πλήρη λειτουργική ένταξη των περιφερειακών παραρτημάτων του.
   Εντός του πλαισίου αυτού αποτελεί άμεση προτεραιότητα η πλήρης λειτουργική αξιοποίηση των ενταγμένων προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ για τα οποία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων.
   Οι προσπάθειες του ΥΠΕΚΑ κατατείνουν στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του ενιαίου φορέα και την αρμονική ένταξή του στο υπό επεξεργασία νέο πλαίσιο λειτουργίας της διοικητικής δομής του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: